Facebook
149 СУ "Иван Хаджийски"
Средно училище в град София, ж-к Овча купел 2

ПЕТ НОВИ ПРОЕКТА ПО ПРОГРАМА "ЕРАЗЪМ +" СПЕЧЕЛИ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ

Продължава успешната дейност на 149 СУ "Иван Хаджийски" по проекти на европейската образователна програма "Еразъм +".
Четири от проектите са стратегически партньорства с училища от различни държави на Европейския съюз (членки и кандидати за членство), с които се обменят успешни образователни модели, работи се съвместно по индикиране и решаване на проблеми, а също и повишаване на мотивацията на учениците да учат за знания и да подобряват нивото на владеене на английски език, който е единственият работен език на проектите ни.
Проектите започват в условия на онлайн комуникация, но с успокояването на пандемичната ситуация с коронавируса ще продължат с едноседмични посещения в десетки европейски държави на групи от наши ученици (6-12 клас) и учители. Също ще бъдем домакини и да десетки гостуващи групи.
Партньорските ни училища за периода 2020-2022 г. са от градовете: Нордбихаген (Норвегия), Месина (Италия, остров Сицилия), Понта Делгада (Португалия, Азорски острови), Орадеа (Румъния), Кахраманмараш (Турция), Яш (Румъния), Ханиа (Гърция, остров Крит), Катания (Италия, остров Сицилия), Кавадарци (Република Северна Македония), Истанбул (Турция), Витербо (Италия), Кичево (Република Северна Македония), Порто (Португалия), Биешч (Полша), Кисамос (Гърция, остров Крит), Вербания (Италия), Грифице (Полша).
За първа година освен проекти за стратегическо партньорство между училища, сме част и от проект между различни образователни институции, който ще работи и ще даде своя интелектуален принос по темата за успешни модели за борба срещу ранното напускане (отпадане) от училище на ученици. В него са включени един университет с профил на психология и педагогика, една публична читалня, една неправителствена организация и четири училища. Партньорската мрежа освен представената от нашето училище София (България), обхваща представители на градовете: Бриндизи (Италия), Сопуерта (Испания, автономен район на баските), Куартейра (Португалия), Рим (Италия) и Сакалац (Румъния).
Продължаваме работата и във втората година на двата проекта на "Еразъм +", по които започнахме миналата година по същото време.
Правим необходимото, за да предоставим всички възможности на нашите ученици да придобият нови знания и умения, които ще им бъдат полезни и в образователния процес, но и като бъдещи активни български и европейски граждани!

 - Изображение 1